HR / SR

Koristimo kolačiće kako bi Vam omogućili što bolje iskustvo na ovoj web stranici. Informacije o korištenju web stranice dijelimo s partnerima za društvene mreže, oglašavanje i analitiku. Ako nastavljate koristiti ovu web stranicu dajete suglasnost korištenja kolačića u skladu sa pravilima privatnosti.

Uvod u autizam

Saznajte osnovne činjenice o poremećajima iz spektra autizma kojeg ima 1% opće populacije u Europi.

Slika

Što je autizam

Termin autizam najčešće koristimo za osobe koje zapravo imaju poremećaj iz spektra autizma (PSA).

Kako se radi o širokom rasponu poremećaja u razvoju, a ne o jedinstvenom poremećaju, svaka dijagnoza je drugačija te svaka osoba u spektru ima različite simptome i potrebe.

Pročitaj više
Slika

Karakteristike poremećaja iz spektra autizma (PSA)

Svaka dijagnoza je jedinstvena, no neki simptomi koji se najčešće vežu uz poremećaje iz spektra autizma su: otežana komunikacija, poteškoće sa socijalnim vještinama, suženi interesi i sklonost repetitivnom ponašanju. 

Osim toga, dijagnoze se razlikuju po težini — dok su neki pojedinci s autizmom visoko funkcionalni, mogu brinuti o sebi i samostalno živjeti, nekima je potrebno više pomoći i podrške.

Pročitaj više
Slika

Život u spektru

Unatoč brojnim istraživanjima, još nije utvrđeno što uzrokuje autizam. Sumnja se da određeni faktori mogu utjecati na povećanje rizika od autizma, ali ne postoji određen uzrok koji u potpunosti razjašnjava fenomen.

Jedno je sigurno: roditelji svojim ponašanjem ne mogu uzrokovati autizam kod djeteta, no suradnjom sa stručnjacima te vlastitim radom mogu utjecati na njegov razvoj i kvalitetu života.

Pročitaj više
Slika

Važnost rane dijagnoze

Dobivanje dijagnoze autizma ne sprječava vođenje sretnog i ispunjenog života. U tome uvelike pomaže rana dijagnoza, koja je moguća već od 2. godine života.

Ukoliko mislite da vaše dijete pokazuje simptome karakteristične za autizam, na ovoj stranici možete ispuniti upitnik i provjeriti postoji li razlog da se obratite stručnjaku.

Pročitaj više