HR / SR

Koristimo kolačiće kako bi Vam omogućili što bolje iskustvo na ovoj web stranici. Informacije o korištenju web stranice dijelimo s partnerima za društvene mreže, oglašavanje i analitiku. Ako nastavljate koristiti ovu web stranicu dajete suglasnost korištenja kolačića u skladu sa pravilima privatnosti.

Upitnik

Upitnik će vam otkriti postoji li kod vašeg djeteta sumnja na autizam i treba li poduzeti daljnje korake.

Započni upitnik

Službeni M-CHAT-R/F​ upitnik ​(The Modified Checklist for Autism in Toddlers, Revised with Follow up) namijenjen je roditeljima koji su kod svoje djece primijetili ponašanja koja ukazuju na autizam. Vrijedi za djecu od 16 do 30 mjeseci starosti.

Slika

Cilj je otkrivanje ponašanja koja upućuju na postojanje poremećaja iz spektra autizma

Poremećaj iz spektra autizma se odnosi na razvojni poremećaj koji se očituje teškoćama društvene interakcije i komunikacije, stereotipnim ponašanjima i suženim interesima.

Slika

Upitnik se sastoji od 20 pitanja o ponašanju vašeg djeteta

Na pitanja odgovarate klikom na opciju “da” ili “ne”. Ako ste navedeno ponašanje kod djeteta primijetili samo nekoliko puta, odgovorite kao da se ponašanje nije dogodilo.

Slika

Na kraju upitnika saznat ćete je li potrebna daljnja evaluacija

Rezultati su izraženi u tri kategorije: niska, srednja i visoka razina rizika. U slučaju niske razine i ako je dijete starije od 2 godine, nije potrebno poduzimati daljnje korake. Srednja razina indicira mogućnost postojanja rizika, stoga je potrebno riješiti detaljniji upitnik.

Visoka razina može upućivati na sumnju na poremećaj iz spektra autizma ili može ukazivati prisutnost neke druge razvojne teškoće. U svakom slučaju potrebno se javiti pedijatru zbog daljnje detaljnije procjene i dijagnostike.

Započnite rješavanje upitnika

Odvojite nekoliko minuta za ispunjavanje, pratite korake i saznajte je li potrebno kontaktirati stručne službe.

Započni upitnik