HR / SR

Koristimo kolačiće kako bi Vam omogućili što bolje iskustvo na ovoj web stranici. Informacije o korištenju web stranice dijelimo s partnerima za društvene mreže, oglašavanje i analitiku. Ako nastavljate koristiti ovu web stranicu dajete suglasnost korištenja kolačića u skladu sa pravilima privatnosti.

08.02.2020.

Moje dijete je dobilo dijagnozu autizma, što sad?

Vašem djetetu je dijagnosticiran autizam. Po glavi vam se vrte mnoga pitanja — gdje i kome se obratiti te kako započeti s terapijom. Saznajte koji su prvi koraci nakon dijagnoze autizma.

Dijagnoza autizma jedna je od situacija koja život mijenja iz temelja. Mnogi roditelji se nađu na nepoznatom terenu, ne znaju kome se obratiti niti što im je činiti. No, ne brinite, niste sami!

Istraživanja na području autizma svakim danom sve više napreduju. Tehnike i terapije usmjerene ka djeci s autizmom svakim danom sve su efektivnije te čine život s autizmom lakšim. U nastavku pročitajte savjete o tome kako pružiti podršku djetetu, koji su koraci koje već danas možete poduzeti i kako se najlakše nositi s autizmom u obitelji.

Kako pružiti podršku djetetu?

Dijagnoza autizma ne mijenja tko je vaše dijete, ono je i dalje ista osoba kao i prije dijagnoze.  Sad kad znate da vaše dijete ima autizam, možete ga bolje upoznati, razumjeti njegove potrebe i pružiti pravu podršku za njegov rast i razvoj.

Stručna pomoć

Važno je obratiti se stručnim osobama koje mogu pomoći savjetima i usmjeriti vas na ustanove koje se bave problematikom autizma. Ako vam je dijete predškolske ili školske dobi, stručnu pomoć možete potražiti i u školi ili vrtiću.

Pripremite se za terapiju

Lijek za autizam ne postoji. No, uz današnji napredak metoda, terapija i vježbi, simptome je moguće značajno ublažiti. Jedan od najvažnijih koraka je krenuti na vrijeme. Kritično razdoblje u djetetovom razvoju kada treba započeti s terapijom je do treće godine života. U tom razdoblju dijete razvija osnovne fizičke, kognitivne i komunikacijske vještine gdje terapija može učiniti značajnu razliku za daljni rast i razvoj djeteta.

Postoji mnogo vrsta tretmana. Ovisno o individualnim potrebama djeteta, možete ih uključiti u:

 • Logopedske terapije
 • Radne terapije
 • Fizikalne terapije
 • Razvojni pristup (Floor time)
 • Bihevioralne terapije (ABA)

Prava djece s autizmom

Djeca s autizmom imaju svoja prava, a ona uključuju:

 1. Pravo na uvećani dječji doplatak
 2. Pravo na osobni odbitak/poreznu olakšicu
 3. Pravo na subvenciju troškova električne energije
 4. Znak pristupačnosti za invalide
 5. Pravo na pelene
 6. Status roditelja njegovatelja
 7. Pravo na rad u skraćenom radnom vremenu
 8. Pravo na usluge rane intervencije
 9. Pravo na rad s polovicom punog radnog vremena
 10. Pravo na naknadu troškova prijevoza

Promatrajte svoje dijete

Naučite slušati svoje dijete očima. Sve što vaše dijete radi, kakve kretnje ima, kako se ponaša — sve je to komunikacija. Što prije shvatite kako vaše dijete komunicira, lakše će vam biti prilagoditi se njegovom stilu komunikacije i lakše ćete uspjeti uspostaviti kontakt i razumijevanje. Logopedska terapija može pomoći u razvoju komunikacijskih vještina vašeg djeteta.

Djeca s autizmom imaju motoričke poteške na koje treba obratiti pozornost. Grube motoričke sposobnosti odnose se na glavne kretnje, poput hodanja, skakanja i penjanja dok se fine motoričke sposobnosti odnose na manje radnje poput zakopčavanja košulje ili pisanja. Motoričke sposobnosti mogu se usavršavati kroz vježbe fizikalne terapije.

Često djeca s autizmom imaju ponavljajuće kretnje, odnosno stereotipna ponašanja. Ona se najčešće očituju u mahanju rukicama ili ljuljanju naprijed-nazad. Stereotipna ponašanja se pojavljuju uslijed povećanih osjetilnih potreba, a moguće ih je ublažiti podučavanjem funkcionalnih vještina (npr. igra, organizacija slobodnog vremena).

Pronađite vrijeme za sebe

Dijagnoza autizma u obitelji velika je promjena. Pronađite vrijeme za sebe te si osigurajte dovoljno odmora kako bi se uspjeli nositi sa svim izazovima.Razgovarajte sa svojim partnerom i potražite zajedničko vrijeme za vas. Ne zaboravite niti na ostale članove obitelji, osigurajte im dovoljno pažnje i uputite ih u novu situaciju u obitelji.

Povežite se s ostalim roditeljima koji se suočavaju s autizmom. Roditelji mogu biti izvor podrške i razgovora o djeci, no za stručnu pomoć savjetujte se sa stručnjacima.